Billedtekst: Merete Malt (fra venstre), Elisabeth Kvile, Else Sterndorff og Grete Ege var ansvarlig for programmet under ledersamlingen i Bergen.
Oppgavedeling, ventetider og fysioterapiens fremtid var blant det som sto på agendaen, da fysioterapiledere i spesialisthelsetjenesten møttes til ledersamling i Bergen.
På ærverdige Opus hotel i Bergen sentrum fikk de cirka 50 deltakerne blant annet høre om hvordan oppgavedeling mellom intensivsykepleiere og fysioterapeuter på Universitetssykehuset i Tromsø gjennomføres.
- Vi avlaster intensivsykepleierne og så langt har vi gode resultater. Fysioterapeutene ønsker å jobbe på intensivavdelingen. Når vi gjør det, blir presset på sykepleierne mindre. Nå ønsker vi å utvide til at også fysioterapeuter kan jobbe der på kveld. Dessverre har vi ikke ressurser til det foreløpig, fortalte Bjørn M. Strøm ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.
Avlastningen skjer ved å samkjøre sykepleiernes oppgaver med fysioterapeutenes oppgaver på intensivpasienten. Da kreves det færre sykepleiere rundt intensivpasienten.
Seksjonsleder for avdelingen for ervervet hjerneskade på Rehabiliteringsklinikken ved St. Olavs Hospital, Lene Bakkejord fortalte om et prosjekt de har hatt med todelt utredning for pasienter med langvarig nakke, rygg og skulderproblemer.
Pasientene starter med 30 minutters digital konsultasjon av enten fysioterapeut eller lege. Andre konsultasjon er enten hos lege eller fysioterapeut.
- Ventetidene har gått ned og vi ønsker nå å utvide slik at vi får en fysioterapistilling til, sa Bakkejord.
Også Merete Malt fortalte om flere oppgavedelinger som har redusert ventetiden ved Haukeland sykehus.
- Våre akillespasienter ser ikke lege lenger, sa Malt. De har også innført skulderpoliklinikk etter modell fra Haraldsplass Diakonale sykehus i Bergen.
Det er Malt, samt Elisabeth Kvile, Else Sterndorff og Grete Ege som har komponert det faglige innholdet til samlingen. De er alle en del av fagforum for fysioterapiledere i spesialisthelsetjenesten.
- Det er viktig at vi som jobber som fysioterapiledere samles. Vi har behov for å dele erfaringer og diskutere ulike sider av fysioterapiens fremtid. I Det er også viktig for å bygge nettverk og stå sammen, sier de.
Fysioterapiens fremtid valgte de som hovedtema fordi det er aktuelt.
- Vi står overfor raske endringer i samfunnet generelt og i sykehusene. Da er det viktig at vi er offensive og synlige, sier de.
Fagforumet for fysioterapiledere i spesialisthelsetjenesten arrangerer nettverkssamlingen én gang i året. I tillegg har de en Facebookside.
Forbundsleder Gerty Lund mener samlinger i fagforumet er bra for lederne, og også for Norsk Fysioterapeutforbund.
- Dette er også stemmer som vi trenger å høre samt lytte til i forbundet. Når vi samler krefter fra leder i spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten med kreftene i forbundet for øvrig, utgjør det en større kraft for påvirkning ovenfor besluttende myndigheter, sier Lund.
Hun har fått en rekke gode eksempler på oppgavedeling og tiltak som reduserer ventetiden i løpet av de to dagene hun har vært her.
- Disse eksemplene er gull verdt i mine møter med politikere og forvaltningen, sier Lund.