Forbundsstyret fortsetter arbeidet med offentlig spesialistgodkjenning
Billedtekst: Forbundsleder Stig Fløisand og leder av faggruppelederforum Kenneth Martinsen.
Forbundsstyret i Norsk Fysioterapeutforbund vil at organisasjonen skal fortsette arbeidet med offentlig spesialistgodkjenning.
I 2021 vedtok landsmøtet at forbundet skulle få på plass en offentlig godkjenning av våre spesialister innen 2025. Det ser vi ikke er mulig.
I mellomtiden har regjeringen signalisert at de ønsker å vurdere offentlig spesialistgodkjenning for fysioterapeuter. Det samtidig som de ønsker å starte et arbeid med sikte på å utarbeide en retningslinje for mastergradsutdanning i allmennfysioterapi. En utdanning som skal inkluderes i RETHOS (Nasjonale retningslinjer for helse- og sosialfagutdanningene). Dette går frem av helse- og samhandlingsplanen.
- Vår interne spesialistordning er anerkjent og våre spesialister er ettertraktet i helsetjenesten blant annet fordi de sitter med spisskunnskap som kommer en rekke pasienter til gode, sier leder for faggruppelederforum Kenneth Martinsen.
Han representerer alle faggruppene i Norsk Fysioterapeutforbund og sitter også i Forbundsstyret.
Alle skal med
Martinsen og forbundsleder Stig Fløisand mener det er viktig at forbundet fortsetter arbeidet for offentlig spesialistgodkjenning av alle våre spesialiteter. Det vedtok forbundsstyret også i 2022.
- Det har vært foreslått at vi kun skal satse på offentlig godkjenning av én eller noen få spesialiteter. Forslagene er basert på signaler fra myndighetene og vurderinger av hva helsetjenesten og pasientene har behov for. Blant annet er spesialister i allmennsykepleie offentlig godkjent. Vi ønsker likevel ikke å prioritere den ene spesialiteten fremfor den andre, sier Martinsen.
Forbundet kommer derfor til å fortsette arbeidet med håp om at alle 14 spesialiteter skal få offentlig godkjenning. Det vil de gjøre i samråd med staten og utdanningsinstitusjonene.
- Vårt arbeid med offentlig spesialistgodkjenning har bidratt til at det nå er en liten mulighet for å få gjennomslag. I det videre arbeidet vil vi derfor vurdere flere tiltak. Samtidig vet vi at disse prosessene ofte tar tid og vi derfor må være tålmodige, sier Fløisand.
Om spesialitetene
Norsk Fysioterapeutforbund har i alt 14 spesialiteter. I flere år har forbundet jobbet for offentlig spesialistgodkjenning for alle disse spesialitetene. I 2022 ble det sendt en ny søknad til Helse- og omsorgsdepartementet. Denne søknaden har ikke formelt blitt besvart.
I tillegg har Helsedirektoratet overtatt forvaltningsansvaret for hvem som skal ha rett til å heve A2k-takst. Tidligere var kravet for å utløse denne taksten at du var spesialist i Norsk Fysioterapeutforbunds interne spesialistordning. Etter at Helsedirektoratet har overtatt forvaltningsansvaret, har kriteriene blitt endret. Endringene kommer frem i denne forskriften.
Fortsetter med interne spesialiteter
Forbundsstyret vedtok også at vår interne spesialistordning skal fortsette. Spesialistordningen i Norsk Fysioterapeutforbund sørger for at pasienter i Norge har tilgang på spesialister innen barne- og ungdomsfysioterapi, ortopedi, idrettsfysioterapi, psykomotorisk fysioterapi og kvinnehelsefysioterapi, for å nevne noen.