Aktuelt - Norsk Fysioterapeutforbund.

Faggruppen for kvinnehelse setter fysioterapeuter med tilleggskompetanse på kartet

Skrevet av Norsk Fysioterapeutforbund | 17.jun.2024 07:26:36

 

Faggruppen for kvinnehelse setter fysioterapeuter med tilleggskompetanse på kartet

Billedtekst: Fra venstre Ingeborg H Brækken, Signe N Stafne, Kristina L. Skaug, Julia Trevor, Hege Hølmo Johannessen, Ingvild Kjetså, Tove Villumstad, Kari Bø, Raker Gabrielsen og Sandra Gluppe.

Norsk Fysioterapeutforbunds faggruppe for kvinnehelse sørger for at behandlerlister med fysioterapeuter blir synliggjort. – Vi har så vidt startet arbeidet og ser at dette vil ta år, sier Ingeborg H. Brækken.

I forbindelse med en konferanse i Tromsø tidligere i juni, fikk Faggruppen for kvinnehelse gjennomslag hos blant annet Bekkenbunnsportalen. Portalen er en nasjonal kompetansetjeneste for inkontinens og bekkenbunnssykdom og jobber innenfor fagområdene vannlatings- og avføringsdysfunksjoner, bekkenbunnsmerter og sammensatte bekkenbunnsdysfunksjoner.

- Dette er en særdeles viktig portal for oss å synliggjøre våre behandlerlister på. Det hjelper både andre profesjoner som leger til å finne oss. I tillegg er det til stor nytte for pasientene, sier Brækken.

Hun sitter i styret til Faggruppen for kvinnehelse og har ansvaret for behandlerlistene.

Bekkenbunnsportalen er ikke det eneste stedet hvor listene har blitt synlige. Også flere pasientorganisasjoner har publisert dem. I tillegg velger flere sykehus å gjøre det samme.

- Det å delta på en konferanse med norske og nordiske samarbeidspartnere har vist seg særdeles nyttig, sier Brækken.

Om listene

Faggruppen har utarbeidet i alt fem ulike lister. Per 10.06.24 er det i alt 175 lokasjoner (klinikker, sykehus og kommuner) som er representert på listene. Listene er delt inn i disse fem kategoriene:

  1. Fysioterapi før og etter fødsel – 124 steder
  2. Bekkenleddssmerter – 134 steder
  3. Inkontinens og underlivsprolaps (fremfall) – 149 steder
  4. Smerter i underliv og seksuell dysfunksjon – 84 steder
  5. Halebeinssmerter og anorektal dysfunksjon – 58 steder

For å komme på en av listene, må du ha gjennomført kurs i de aktuelle områdene, eller ha tilsvarende kompetanse. Faggruppen for kvinnehelse har utarbeidet fondsfinansierte kurs innenfor hvert av områdene.

- Det er mange kvinner som sliter med disse plagene. Blant annet har over 50 prosent smerter i bekkenledd eller rygg under svangerskap og mange får vedvarende bekkenleddsmerter etter fødsel. Omtrent 1 av 3 kvinner har urininkontinens og halvparten av alle kvinner som har født barn har en eller annen grad av underlivsprolaps (fremfall). Til tross for de høye forekomstene sliter de med å finne behandlere, fordi kunnskapen om at vi finnes og hvor vi jobber er mangelfull, sier Brækken.

Du kan bidra

Faggruppen håper langt flere vil bidra til å gjøre behandlerlistene synlige.

- Vi har jobbet lenge med å synliggjøre listene. Nå løsner det litt, men vi tenker at dette er en jobb vi må gjøre kontinuerlig. Det er utfordrende, blant annet fordi det meste av arbeidet gjøres på dugnad. Vi tar derfor gjerne imot hjelp. Vi i styret viser vei, så kontakt oss hvis du ønsker å bidra til god folkeopplysning. Gi oss også beskjed, hvis du har relevant kompetanse, og vil stå på behandlerlistene sier Brækken.

Hun og resten av faggruppen for kvinnehelse ønsker også hjelp til å få synliggjort listene på helsestasjoner, sykehus, gynekologer og pasientorganisasjoner.

Slik er listene synliggjort på fysio.no.

Kort om Norsk Fysioterapeutforbunds faggrupper 

  • 13 faggrupper som representerer ulike sider av faget fysioterapi
  • Som medlem i Norsk Fysioterapeutforbund kan du bli medlem i en eller flere faggrupper
  • Faggruppene har egne styrer og bidrar blant annet til etter- og videreutdanningstilbudet i Norsk Fysioterapeutforbund
  • Som medlem i en faggruppe kan du påvirke utviklingen av ditt eget fagfelt

Bli medlem i en faggruppe