I en konferansesal i Oslo Militære Samfund sitter kollegaveilederne til Norsk Fysioterapeutforbund. De snakker om egne erfaringer. Lytter til andres, og diskuterer både fortid og fremtid for kollegaveiledning i regi av forbundet.
– Det var helt genialt av Norsk Fysioterapeutforbund at forbundet i sin tid startet kollegaveiledning. Det har gitt fysioterapeuter i hele landet en unik mulighet til å bli bedre behandlere. Alle som jobber med mennesker, bør ha slik veiledning. Jeg tror faktisk sykepleierne er misunnelige på oss.
Det forteller Sigrid Engen, Jørn Holm og Kirsti Krosby. De er alle kollegaveiledere, elsker oppdraget og sender en stor takk bakover i tid. Til Elizabeth Holtebekk og Vippen Fleischer.
Startet for 25 år siden
Fleischer omtales som kollegaveiledernes mor. Holtebekk var også med i oppstarten for 25 år siden.
– Norsk Fysioterapeutforbund hadde bestemt seg for å starte med veiledning, og jeg ble spurt om å bidra, fordi en annen ikke kunne. Jeg sa ja umiddelbart, forteller Fleischer.
Hun er ikke i tvil om at fysioterapeuter som velger kollegaveiledning, blir mer reflekterte og bevisste over egen rolle som menneske og behandler.
– Vi må selvsagt ta faget på alvor, og det gjør vi. I tillegg trenger du å være bevisst hvordan du utøver faget. Det er minst like viktig, sier Fleischer.
Alle bør ha det
Hun mener alle fysioterapeuter bør ha kollegaveiledning, og hun mener de bør ha det ofte – kanskje hvert år.
Også Engen, Holm og Krosby mener fysioterapeuter – og spesielt arbeidsgivere – bør prioritere kollegaveiledning.
– Jeg opplever at fysioterapeutene har et skrikende ønske om å gjennomføre kollegaveiledning. De vet de blir bedre behandlere. Dessverre nedprioriteres det for ofte av for mange arbeidsgivere. Det er trist. Arbeidsgivere bør se på kollegaveiledning som utvikling av arbeidstakeren, sier Krosby.
I dag er det obligatorisk å gjennomføre nettkurs i veiledning hvis du vil bli spesialist i en av NFFs 14 spesialiteter. I tillegg må du gjennomføre veiledning i gruppe jevnlig, og minimum hvert syvende år, for å opprettholde spesialistgodkjenningen.
Om veiledningen
- Deg som yrkesutøver er i sentrum, ikke de fysioterapeutiske metodene du benytter
- Du får verdifull støtte og trygghet i rollen som fysioterapeut
- Du får hjelp til å utforske egne- og andres utfordringer i arbeidslivet innenfor strukturerte og trygge rammer
- Du blir mer bevisst på egne verdier og ressurser, hvordan du fremstår/er og samhandler i møte med andre
- Du vil kunne bli mer oppmerksom på egen kompetanse, erfaring og handling, samt oppdage alternative tilnærminger i utfordrende situasjoner. Aktiv lytting, reflekterende team og loggskriving er noen av arbeidsmetodene i en kollegaveiledningsgruppe
Slik blir du kollegaveileder i Norsk Fysioterapeutforbund:
Fysioterapeuter med minimum 30 studiepoeng i videreutdanning i veiledningspedagogikk eller lignende kan søke om å bli kollegaveileder. Ønsker du å vite mer om hvordan du blir kollegaveileder i Norsk Fysioterapeutforbund?