Høstens tverrfaglige kurs i medisinfri søvnbehandling er simpelthen en drøm for fysioterapeuter som vil hjelpe voksne med søvnproblemer.
Tredagerskurset, som arrangeres i Trondheim i september og oktober, bygger på evidensbaserte intervensjoner for søvnplager, og er utviklet i samarbeid med Helsedirektoratet, forskere på NTNU, og fysioterapeuter og annet helsepersonell som jobber med søvnvansker.
Et folkehelseproblem
Søvnløshet er et av landets mest undervurderte folkehelseproblemer. Søvnløshet kan påvirke det kliniske forløpet for mange ulike pasientgrupper, for eksempel ved muskel- og skjelettplager og lettere psykiske plager. Ikke minst derfor er det viktig for fysioterapeuter å vite at mange kan oppnå betydelig forbedring av søvnen gjennom ikke-medikamentelle tiltak.
Formål og innhold
Kurset er utviklet med formål om å gi fysioterapeuter grunnleggende kunnskap om insomni og kompetanse til å hjelpe pasienter med insomni, gjennom kunnskap og ferdigheter knyttet til prinsippene i medisinfri søvnbehandling.
Kurset skal gjøre deltakerne i stand til å kartlegge og kunne gi riktig veiledning og oppfølging til pasienter med søvnplager, i tråd med nyeste forskning på feltet. Deltakerne vil få konkrete, praktiske verktøy til bruk i egen arbeidshverdag.
I tillegg til kurslederne vil det også være eksterne foredragsholdere, og deltakerne vil her møte noen av landets fremste eksperter på søvn.
Om kurslederne:
Astrid Sletteng Rønning er utdannet fysioterapeut med master i Klinisk helsevitenskap (NTNU). Hun har 16 års klinisk erfaring, og jobber nå som frisklivsveileder ved Friskliv og mestring i Trondheim kommune. Ved siden av dette er hun for tiden medarbeider i prosjektet Medisinfri søvnbehandling i primærhelsetjenesten. Hensikten med forskningsprosjektet er å undersøke om kurset Sov Godt har en gunstig effekt på søvnkvalitet og livskvalitet.
Nina Elise Møllerløkken er utdannet fysioterapeut med master i Aktivitet og bevegelse (NTNU). Hun har 13 års klinisk erfaring, og jobber nå som frisklivsveileder ved Friskliv og mestring i Trondheim kommune. Ved siden av dette er hun for tiden medarbeider i prosjektet Medisinfri søvnbehandling i primærhelsetjenesten. Hensikten med forskningsprosjektet er å undersøke om kurset Sov Godt har en gunstig effekt på søvnkvalitet og livskvalitet.
(Illustrasjon, hovedfoto: iStockphoto.com/Marjan_Apostolovic. Foto av (f.v.) Rønning og Møllerløkken: privat)