Fysioterapeuten, de yngste og familiene:
Se, møte og støtte barn i et samarbeid og en sammenheng
«Møt meg, støtt meg. Barns psykososiale utvikling 0–6 år og fysioterapi» er et kurs som fokuserer på fysioterapeuten i møtet med barnet, familien og barnets nære omgivelser.
Dette er et kurs for deg som er autorisert fysioterapeut og arbeider med – eller har ønske om å arbeide med – barn og unge. Kurset vil særlig være aktuelt for deg som nylig har begynt å jobbe med barn.
Deltakere må ha gjennomført «Nettbasert introduksjonskurs i fysioterapi for barn og ungdom».
Kurset er utviklet i samarbeid med Norsk Fysioterapeutforbunds faggruppe for barne- og ungdomsfysioterapi. Det foregår i november 2025, med en første del i Oslo og en andre del på Teams.
Deltakerne vil få innblikk i aktuelle modeller for å forstå barns utvikling og modning, og hvilke signaler, kapasitet og ressurser barnet i alderen 0–6 år kan vise. Regulering, samspill og tilpasning vil bli vektlagt, og hvordan fysioterapeutiske tiltak i samarbeid og samhandling med barnet og barnets miljø kan støtte opp om dette.
Noen sentrale temaer på kurset er typisk/atypisk psykososial utvikling, traumer og differensialdiagnoser; fysioterapitiltak og tilrettelegging for best mulig psykososial/psykomotorisk utvikling for barn; veiledning og samarbeid med foreldre/foresatte og samarbeidspartnere.
Psykososial utvikling, tilknytning, samspill, kontekst og særlige behov:
Dette er hovedelementer i det deltakerne får med seg gjennom kurset, som for eksempel:
- kjennskap til barns utvikling 0–6 år ut fra et tilknytningsteoretisk perspektiv.
- kunnskap om barns psykososiale utvikling og hva som driver og stimulerer utviklingen generelt, samt samspill og tilknytning spesielt. Sentrale begreper og modeller, gjenkjenne typisk/atypisk utvikling.
- gjenkjenne og beskrive barns kapasitet og ressurser, samt tegn på omsorgssvikt. Kunne identifisere barn 0–6 år som av ulike grunner bør følges opp eller henvises videre til andre instanser.
- kunne gi begrunnede antakelser om hva barnets signaler kan være et uttrykk for, muntlig og skriftlig. Forstå barnet i en kontekst.
- samhandle (førspråklig, kroppslig og verbalt) med barn 0–6 år. Samarbeide med foreldre/foresatte og samarbeidspartnere for å tilrettelegge for barnets utvikling.
Les mer om kurset
Meld deg på her
Om kurslederne:
Tordis Ustad er spesialist i barnefysioterapi siden 1996, master i helsevitenskap UIB 2007, Phd NTNU 2016. Har vært kursleder for NFF i kurset "Bevegelsesutvikling nå Grunnkurs for fysioterapeuter som arbeider med barn" siden 1998. Yrkeserfaring: Har jobbet ved barneklinikken, St. Olavs Hospital, siden 1998. Arbeidet som barnefysioterapeut i kommune 1992–1998 og med psykisk utviklingshemmede på institusjon 1983–1991. Har for tiden 1/2 stilling som forsker ved NTNU i tillegg til 1/2 stilling ved St. Olavs. Har vært/er timelærer ved masterutdanningen UiT og OsloMet, og har vært sensor ved OsloMet.
Tonje Thon er spesialist i barnefysioterapi siden 2014, master i klinisk nevrologisk fysioterapi med fordypning barn ved Universitetet i Tromsø 2010–2012. Videreutdanning i Samspill og tilknytning mellom barn og nære omsorgspersoner ved Universitetet i Sør-Øst Norge 2020–2021. Styremedlem i NFFs faggruppe for barne- og ungdomsfysioterapi i NFF siden 2009. Yrkeserfaring: Utdannet i 2006 i Oslo, har siden det jobbet med barn i kommunehelsetjenesten i Porsgrunn, som fast ansatt, med barn 0–18 år og med driftstilskudd rettet mot barn og unge 0–6 år.
(Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com)