11 nye spesialister i Norsk Fysioterapeutforbund – og ordningen videreutvikles
Norsk Fysioterapeutforbund videreutvikler spesialistordningen. Fra venstre: Ceinwen Birgitte Edwards, Ane Sigrid Nygaard og Ingunn Andersen.
Forbundsstyret i Norsk Fysioterapeutforbund har nylig godkjent 11 nye spesialister. Samtidig har forbundet gjort flere tilpasninger av ordningen.
Fire av spesialistene har blitt spesialister i psykomotorisk fysioterapi, to i nevrologisk fysioterapi, to i barne- og ungdomsfysioterapi, to i allmenn fysioterapi og én i ortopedisk fysioterapi. Vi gratulerer og ønsker lykke til.
De nye spesialistene
Karita Vassdal Davidsen, spesialist i allmenn fysioterapi
Kristin Daling Felde, spesialist i psykomotorisk fysioterapi
Stine Skjold Rafoss, spesialist i psykomotorisk fysioterapi
Fredrik Pettersen-Foldøy, spesialist i allmenn fysioterapi
Charlotte Wilsgård Olsen, spesialist i ortopedisk fysioterapi
Anne Kilde, spesialist i barne- og ungdomsfysioterapi
Marit Weideborg, spesialist i psykomotorisk fysioterapi
Øyvind Kildalsen, spesialist i nevrologisk fysioterapi
Inga Sølvi Korsvik Melby, spesialist i psykomotorisk fysioterapi
Linn Helene Brekke, spesialist i nevrologisk fysioterapi
(En av spesialistene ønsker ikke at navnet offentliggjøres).
Ordningen forbedres
Samtidig med at forbundet har godkjent 11 nye spesialister, har det blitt gjort tiltak for å kvalitetssikre ordningen.
Målet er å sikre at ordningen holder høy faglig standard, at den blir mer tilgjengelig og at den er relevant for fysioterapeuter i praksis.
Endringene er som følger
Masteroppgave og spesialiseringsfelt
Kravet om at masteroppgaven må være innenfor spesialistfeltet er fjernet. Mange gjennomfører mastergrad før de velger spesialiseringsretning, og temaet for oppgaven bør ikke være et hinder for videre spesialisering. Valg av spesialiseringsfelt påvirkes også av jobbmuligheter, som ikke alltid kan planlegges på forhånd.
Kombinasjon av arbeid og studier
Tidligere ble arbeid som overlappet med masterstudier ikke godkjent som del av praksiskravet. Dette er nå endret. Mange fysioterapeuter kombinerer jobb og studier, og arbeid innen spesialistfeltet som skjer parallelt med studier kan nå inngå i kravet om to årsverk med praksis. Praksisstudier som inngår i masterstudiet, gir imidlertid ikke uttelling som generell praksis.
Presisering av praksiskrav
Regelverket er oppdatert for å tydeliggjøre at praksis kan gjennomføres når som helst etter autorisasjon, og ikke nødvendigvis innenfor en syvårsperiode før søknad.
Redaksjonelle og strukturelle endringer
Regelverket er forenklet og tydeliggjort, blant annet ved å fjerne informasjon om tidligere overgangsordninger og oppdatere betegnelser på fagfelt.
I samme periode har Veiledningsheftet for kommende spesialister blitt oppdatert og tydeliggjort.
Om kvalitetssikringen
Kvalitetssikring av spesialistordningen er et kontinuerlig arbeid, som skjer i tett samarbeid med faggruppene og Fag- og utdanningspolitisk råd.
En oppdatering av kompetansemålene for spesialister innen allmenn fysioterapi er under arbeid. Norsk Fysioterapeutforbund vil også se på om kravet om hospitering og føringer om organisering av den veiledede praksisen bør justeres og/eller endres. Målet er å gjøre disse delene av spesialiseringen mer tilgjengelige for kandidatene, samtidig som kvalitet og læringsutbytte ivaretas.
Det arbeides også med å se på hvordan spesialistveileder-rollen kan utvikles videre, blant annet ved å gi mer ansvar til fysioterapeuter med spesialisert fagkompetanse. Forbundet ser også på mulige tiltak for å gjøre veilederrollen mer attraktiv.
Gjennom dette arbeidet ønsker forbundet å sikre at spesialistordningen er faglig solid, relevant og gjennomførbar – til beste for både fysioterapeuter og pasienter.