Bemanningsnorm må på plass for helsestasjoner og skolehelsetjenesten. Vi må få flere psykomotoriske fysioterapeuter, knutepunktprosjektet bør ut i hele landet og kroppen må få større plass i psykisk helsevern.
Det er blant innspillene Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) har til regjeringens opptrappingsplan for psykisk helse. Planen legges frem i 2023.
Det er helseminister Ingvild Kjerkol som har invitert NFF og andre organisasjoner til å komme med innspill. Det skjer etter at hun også hadde et innspillsmøte tidligere i år. Der deltok faggruppelederne Ingunn Skogseth-Stevens og Kjerstin Fet Vindenes i henholdsvis faggruppen for barn og unge og psykomotorisk fysioterapi fra forbundet.
– Vi mener vi har gjort et omfattende og viktig arbeid i forbindelse med å gi våre innspill. Vårt første innspill omfatter betydningen av det helsefremmende og forebyggende arbeidet ved helsestasjoner, barnehager og skolehelsetjenesten. Tjenester vi mener må starte tidlig, og som er arenaer som opptrappingsplanen må vie oppmerksomhet, sier forbundsleder Gerty Lund.
I del to av innspillet, som rettet seg mot tiltak for voksne, la Norsk Fysioterapeutforbund blant annet vekt på at kroppen må få større plass i psykisk helsevern.
– Opptrappingsplanen skal ikke bli en arena for profesjonskamp, men det er ikke til å komme forbi at fysioterapeuter har særlig kompetanse i å «oversette», avdramatisere eller normalisere smerter og kroppslige reaksjoner. Vi skaper forståelse for at «hode og kropp henger sammen» - at psykiske problemer kan gi seg utslag i smerter i kroppen og at kroppslige plager kan påvirke hvordan vi har det psykisk. Mange mangler dessverre denne kunnskapen. Fysioterapeuter kan bidra til økt helsekompetanse. Kroppen er en viktig innfallsvinkel – og en forutsetning for en helhetlig tilnærming innen psykisk helse, sier Lund.
Som i andre vestlige land preges sykdomsbildet i Norge i økende grad av sammensatte lidelser. Utallige studier dokumenterer at mange pasienter har flere helseproblemer samtidig – av både somatisk og psykisk karakter: Muskel- og skjelettplager, søvnvansker, fordøyelsesproblemer og lettere psykiske lidelser som angst og depressive symptomer.
– Fysioterapeuter møter pasienter med sammensatte lidelser både i kommunehelsetjenesten, på rehabiliteringssenter og i spesialisthelsetjenesten. Det er derfor viktig at det er nok av oss, sier Lund.
Om sosiale helseforskjeller
Som så mange andre er også NFF bekymret over de store ulikhetene som rapporteres når det gjelder helse i befolkningen. Psykisk helse er et av flere områder hvor man observerer sosiale helseforskjeller.
– Tiltak som bidrar til utjevning av sosial ulikhet i helse må få høy prioritet – i alle sektorer. Tidlig debut, sterk funksjonssvikt, frafall fra utdanning og arbeid står for store økonomiske og personlige kostnader. Som i folkehelsepolitikken generelt må derfor sosial ulikhet og utenforskap adresseres i dette arbeidet, sier Lund.
NFF mener derfor at opptrappingsplanen må svare ut behovet for et skikkelig krafttak når det gjelder prioritering av universelle helsefremmende og forebyggende tiltak for å demme opp for utenforskap, utjevne virkningene av sosial ulikhet og derved bidra til motstandskraft mot psykiske lidelser.
Barn og unge (del 1)
Hovedfokus: Helsefremmende og forebyggende arbeidet må starte tidlig. Helsestasjon, barnehage og skolehelsetjeneste er viktige arenaer som opptrappingsplanen må vie oppmerksomhet.
Noe av det som ble fremmet i innspillet var:
I forbindelse med dette første innspillet, kom Norsk Fysioterapeutforbund også med eksempler på tiltak eller løsninger som fungerer godt.
Les mer om disse i det skriftlige innspillet
Voksne og eldre (del 2)
Hovedfokus: I del to av vårt innspill, tok Norsk Fysioterapeutforbund blant annet til orde for at kroppen må få større plass i psykisk helsevern og at planen ikke må bli en arena for profesjonskamp.
Regjeringen sier blant annet dette om den kommende opptrappingsplanen:
«Opptrappingen skal styrke kommunale tjenester, men også sikre bedre kvalitet og økt kapasitet i spesialisthelsetjenesten. I planen skal vi både se på det som fremmer god psykisk
helse og forebygger psykiske plager, og vi skal jobbe for mer tilgjengelig og nær hjelp. Tilbudet til dem med alvorlige og sammensatte utfordringer er også en del av planen. I tillegg
vil vi styrke helsestasjonene og skolehelsetjenesten».
Kontaktperson i NFF:
Relaterte lenker
Regjeringens nyhetssak om opptrappingsplanen
Relaterte dokumenter
NFFs innspill del 1 – Barn og unge
NFFs innspill del 2 – Voksne og eldre